Maskers

We dragen graag maskers, zeggen dat we chirurg zijn, uit goede familie komen, moslim zijn, et cetera. Niet dat dat dan onwaar zou zijn maar het zijn niet meer dan bepaalde zaken om ons diepste onzekerheid en pijn te verbloemen!
Zo kan het zijn dat je na jaren in een klooster te hebben gezeten, iemand mag opvolgen. Terwijl je innerlijk daar helemaal niet aan toe bent. Maar je hebt misschien bepaalde uiterlijke dingen mee, een goeie imago bijvoorbeeld.
Er zijn bekende zenmeesters die erkenning verwachtten, zoals Hakuin, maar niet kregen en andere sukkels wel. Je hoort het ook wel binnen bedrijven als iemand opeens ergens een betere positie krijgt, mag bekleden: ‘Vriendjes politiek!’
En ben je vanzelf een goede moeder, als je tien kinderen hebt? En ben je geen echte vrouw en meelevend persoon als je geen kinderen hebt?
Onze maatschappij is gewend een bepaald spel te spelen. Op die manier komen bepaalde mensen niet echt tot hun recht, nietwaar?
Vroeger stond het papiertje hebben nog niet zo in het voetlicht. Dan keek men vooral naar iemands ervaring. Maar toen gingen de diploma’s overheersen en kregen mensen een bepaalde positie, zonder enige echte ervaring. Heeft dat onze samenleving echt goed gedaan?
Osho, heeft ooit gezegd, dat je geen mensen moet stoppen in leidende rollen die ook niet zelf uit die beroepsgroep komen. Dus geen minister van onderwijs, die zelf nimmer voor de klas heeft gestaan! Of geen minister van gezondheid, die nimmer zelf werkzaam is geweest in de verpleging of als arts.
Vaak zie je ook in bepaalde hulpverlening mensen die zelf geleden hebben, zelf junk zijn geweest. Die alle trucjes kennen van de verslaafde.
Mensen die met mensen omgaan die tbs hebben en hen moeten begeleiden e.d. zonder echte levenservaring en inzicht, dan behalve een ‘goede opleiding’. Volgens een bepaald voorspelbaar patroon proberen ze dan iemand te helpen maar zulke mensen zijn vaak dan een lachertje voor de tbs’er. Die natuurlijk dan gewoon, het spelletje meespeelt. Maar goed is iets anders!…

eyes-1283163_640

Afbeelding van Pexels via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.