Is vertrouwen noodzakelijk?

Vertrouw op de leraar, vertrouw op de leer/leringen, en vertrouw op de bijeenkomsten. Deze drie-eenheid bracht Gautama Boeddha en Jezus van Nazareth. Vertrouwen op…, is iets anders dan blindelings geloof (zombie gedrag!). Dit vertrouwen wat zij vroegen vroeg om een intelligentie.
Zelfs Jiddu Krishnamurti die tegen guru’s was en hun ashrams, werd ook vertrouwd, geloofd, en nog! Ook zijn leringen en de bijeenkomsten omtrent hem!
Het heeft weinig zin om te geloven in een leraar en niet in zijn of haar leringen. Of de bijeenkomsten als onnodig te beschouwen.
Niet dat je zomaar iemand zou behoren te vertrouwen alleen maar omdat ie bekend staat als een spiritueel leraar, dat zou onzinnig zijn. Ook zou je iemand niet behoren te vertrouwen alleen maar vanwege zijn of haar uitstraling!
Bezoek eens zijn of haar bijeenkomsten. Verdiep je eens daarbij ook echt in zijn of haar leringen. En stem je eens echt op hem of haar af!… Ik geloof niet dat je op Een zaak je behoort blind te staren.
Leer je de zon echt kennen, om enkel op haar blind te staren of ook de zon in relatie tot de aarde te bezien? Ze zeggen wel eens: Laat mij de hond zien, dan zal ik zeggen wie zijn baasje is.
Toen Jiddu Krishnamurti Swami Deva Amrito (Jan Foudraine) ontmoette, zag hij heus wel dat er iets was gebeurd met – in – Amrito!
Herken je ook niet via kinderen hun ouders, min of meer?
Boeddha zei dat ie een was met zijn leer. Ook Krishnamurti zei dat, dat ie een was met zijn leringen. En Jezus zei, tegen zijn toehoorders: Wie mijn volgelingen te kort doet, doet mij te kort!
Osho zou na zijn dood werken via een team van sannyasins, the inner circle, die zouden hun meester channelen, werd er gezegd.
Ook Krishnamurti had een kern van vrienden om zich heen! Maar na zijn dood, zou enkel zijn boeken, dvd’s en geluidopnames, getuigen van hem zelf. De stichting was er puur om zulke zaken verder nog mogelijk te maken! Hij werd niet vervangen door iemand anders! Ook de Boeddha zei dat en Jezus waarschuwde zijn discipelen, dat er mensen zouden opstaan en beweren de Christus te zijn maar zij moesten dat dan niet geloven!
De eenheid van leraar-leringen-leerlingen is een heel krachtige en beslist van grote waarde, nu ook nog! Luisteren naar andere toehoorders, kan ook helpen je eigen blinde vlek in te zien. Maar gaan varen op de meningen van toehoorders, lijkt me weer niet verstandig!
Krishnamurti waarschuwde, dat de leraar en de leerling elkaar gevangen konden houden. Da Free John kreeg een bijna-dood-ervaring, omdat zijn leerlingen helemaal niet meer echt zich afstemden op hem en alleen maar dachten wat zij deden voor hem goed genoeg was. Hij ervoer hun toewijding als een gevangenis, een beperking van wie hij was en bracht. Ook Osho werd door zijn zwijgen, stilte periode, bijna geheel het slachtoffer van zijn sannyasins, in het bijzonder van Sheela, nietwaar? Bij Andrew Cohen gebeurde het net andersom. Hij bleek toch zijn eigen ego behoorlijk te hebben onderschat naar zijn studenten!…
Kan een leer, kunnen leringen, geheel los… op zich werken? Alexander Smit waarschuwde daartegen, zag op die manier advaita als een gevaar voor de zoekers! Het zou enkel ego versterkend werken, volgens hem.
Goed!… Ga voor de leraar. Ga voor de leringen… En bezoek eens een bijeenkomst! 😉

rishikesh-4769868_640

Afbeelding van AYMYogaSchool via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.