Waar of onwaar?

‘Jiddu Krishnamurti: ’er bestaat geen systeem en geen oefening, alleen maar de helderheid van het onderkennen met een vrije geest die geen enkele gerichtheid heeft of keuze maakt, maar de vrijheid heeft om de dingen gade te slaan.’
(Bron: Als twee vrienden, Krishnamurti, uitgeverij Mirananda.)

Ik geloof ook zonder meer in deze vrije geest maar… een ervaring ervan, leidt ook makkelijk tot het concept van ik-heb-het-begrepen. Het zogenaamde mentaliseren van K’s werk!
Een doorbraak, ergens aan moge ruiken, betekent immers nog geen volledige innerlijke vrijheid.
Observatie dient als stap, tevens de laatste stap te zijn. Maar zoekers merken dan gauw op, dat er sprake is van een bepaalde terugval en dwingen zichzelf toch zich vast te bijten in: ‘Ik heb het begrepen.’
Mijn advies om deze bekende valkuil te vermijden:
Op het moment dat je in je hoofd (vast)raakt, terug te gaan naar wat je hier en nu ervaart: voel wat je voelt, ruik wat je ruikt, proef wat je proeft, zie wat je ziet, hoor wat je hoort.
En dan niet zeggen: ‘Ik weet dat ik hier en nu ben.’ Nee, vergeet wat je denkt: ga rechtstreeks naar wat ervaren wordt. Zodat de waarnemer het waargenomene is. Ja, en dat vinden sommige ‘grote geesten’ banaal. Simpelweg zintuigelijk bewust te zijn, hier en nu.
Toch, kom je van hieruit spontaan tot gewaarzijn, een heldere geest. Op die manier raak je steeds meer vertrouwt met gewaarzijn, hier en nu. En dan kan deze volledig direct worden gerealiseerd.

Dus, ik ben het eens met K, dat er geen systeem of oefening voor bestaat, voor de vrije geest (ook niet door steeds terug te gaan naar je zintuigen zal je het bereiken). Want gewaarzijn is in en als zichzelf vrij. Maar de mens kan denken het begrepen te hebben en dan verstrikt raken in zijn eigen denken en verlangen. Op die manier krijgt gewaarzijn/de vrije geest, geen kans. Door dan eerst tot rust te komen, kan alles weer helderder worden, ook wat deze vrije geest betreft. Dan kan het zo zijn dat we direct deze volkomen realiseren.
(Meer info: https://www.kijkennaarjezelf.com/)

bloemenzon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.