Faalde Krishnamurti? (7)

Zazen en de verlichting…
Zal zitten, oefening, leiden tot verlichting?
Jiddu Krishnamrti geloofde van niet. Ook al sprak hij over meditatie. Maar daarmee bedoelde hij simpelweg jezelf nu in alle vrijheid gadeslaan. In de vrije geest lag de verlichting van ons bestaan, zei K. Niet in het afzonderen e.d..
Nu kun je voor K kiezen en vervolgens ook nimmer verlicht raken. Zei hij immers niet, niemand heeft mij (de leringen) begrepen?
En als je je blind gaat staren op bijvoorbeeld zazen, kun je ook van een hele koude kermis thuiskomen. 😀
Laat staan, dat je K maar moeilijk vind, met zijn observatie, keuzeloos gewaarzijn. Dan kan zazen je helpen meer begrip te krijgen, gevoelig worden voor het simpelweg observeren. Na een tijdje worden de woorden van K misschien dan wat begrijpelijker voor je. Dan kan het zijn, dat je de conclusie gaat trekken, ‘als ik nu nog meer mediteer (zit) dat ik uiteindelijk vanzelf vrij wordt. Want ik voel me immers nu al wat vrijer!’
Dan sluit ik me direct aan bij K: ‘De Waarheid is een land zonder paden.’
Hij ver je ook innerlijk mag komen met zazen, het zal niet uiteindelijk vanzelf leiden tot de verlichting (ontwaken). Omdat gewaarzijn geen product ergens van is. Niets met een proces te maken heeft. Keuzeloos gewaarzijn is tijdloos.
Doe gerust je voordeel met zazen… maar daarentegen is de eerste stap (van K) tevens de laatste stap en daarmee komt direct zazen tot zijn einde.
Doe gerust je voordeel met K’s leringen. Zazen en alle systemen kun je direct overslaan! Maar… het intellectualiseren van de leringen van K, is volgens mij de grote valkuil. Even moge ruiken aan gewaarzijn maakt je nog geen vrije geest, zogezegd. Omdat niemand tijdens het leven van K, zijn zegen mocht ontvangen, begrijp ik dat K te kort is geschoten.
Als brahmaan van geboorte, had hij nog nimmer vlees gegeten, drugs gebruikt, gerookt, alcohol gedronken,… Hij was omringt geweest met zoveel aandacht, als tiener,… dat ie blijkbaar vrij was van bepaalde menselijke worstelingen. Ook kende hij volgens mij niet het gekwetter van de mind!…
Hij twijfelde vaak dan ook, of dat zijn verlichting toch misschien gebonden was aan zijn bijzondere lichaam (achtergrond). Maar uiteindelijk geloofde hij dat niet en vond hij dat zijn leringen voor iedereen moesten kunnen werken! Ik geloof dat ook maar de praktijk wijst uit, dat hij toch ergens te kort in heeft geschoten. Zich te zwart wit heeft opgesteld.
In Amsterdam 1981 zei hij (waar ik ook was): ’er bestaat geen systeem en geen oefening, alleen maar de helderheid van het onderkennen met een vrije geest die geen enkele gerichtheid heeft of keuze maakt, maar de vrijheid heeft om de dingen gade te slaan.’
Boeddha was minder zwart-wit en bereikte in mijn ogen meer! Mensen om hem heen ontwaakten! K hield van de Boeddha, heeft hem diverse keren ervaren, op jonge en veel oudere leeftijd.
Natuurlijk heeft het geen zin, nut of enige echte betekenis iemand of iets na te apen! K was vrij en daarin bleek hij volkomen uniek in te zijn, net als de Boeddha en bijvoorbeeld verder Socrates en Jezus van Nazareth.

meditation-428382_640

Afbeelding van Michal Jarmoluk via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.