Waarom Krishnamurti in mijn ogen faalde (5)

Weet je trouwens wat zijn naam betekent?
Belichaming van God.
Krishna als symbool van het Zelf (zie Bhagavad Gita).
En murti is Sanskriet en betekent belichaming.
Er waren vele tekenen in zijn leven die erop wezen dat hij voorbestemd was!
Dat zie je ook terug bij Gautama Boeddha en Jezus van Nazareth.
Grote leraren werpen hun schaduwen vooruit. ‘Het stond in de sterren.’
Dat is dan ook een manier om naar jezelf te kijken als zoeker en/of leraar: getuigt het leven van mij of enkel mijn denken en het geloof van de volgelingen?
Heel zijn leven bleef Jiddu met andere mensen ook hierover praten. Want er was altijd wel iemand die iets had ontdekt over zijn – K’s – aanwezigheid in de wereld.
Je ziet het ook terug bijvoorbeeld bij Da Free John, die geloofde met zijn volgelingen dat hij de Kalki Avatar was, of zoiets!
Ik denk zelf dat Jezus op die manier het meest omschreven is. Hij wordt zelfs genoemd in de Koran, als de Messias!…
Swami Prabhupada de vertaler van de Bhagavad-gita zoals ze is, en oprichter van de Hare Krishna zei: dat je als goddelijke leraar dient aangekondigd te zijn in de heilige boeken.
Christenen over de hele wereld bestuderen het Oude Testament om daar aanwijzingen te bespreken, die er volgens hen op wijzen, dat hun meester de Messias (Christus) is!…
Joden, die niet geloven in Jezus als de Messias, wachten nog steeds op hun verlosser!…
Fascinerend onderwerp, nietwaar?
Ook Sathya Sai Baba beweerde van zichzelf dat tijdens zijn leven overal liefde zou zijn maar toen hij van ons heenging was er alles behalve dat: ‘overal!’
Zo hing er een enorme verwachting rondom Jiddu Krishnamurti, toen hij werd ontdekt door vooraanstaande theosofen. Deze poppenkast, zogezegd, werd K na een tijdje beu. Zeker toen zijn zeer geliefde broer stierf, terwijl een esoterische meester aan K had beloofd, dat ie zou blijven leven, toen ie ernstig ziek was.
K begon toen vanaf dat moment echt aan alles te twijfelen! En later zei hij dan ook, dat twijfel bij religieus onderzoek hoorde!
Ook… kijk naar jezelf, observeer jezelf, kritisch!
Hij beweerde dat keuzeloos gewaarzijn instaat was af te rekenen met van alles: pijn, verlangen, verdriet, jaloezie,… Maar niemand lijkt hem daarin echt begrepen te hebben. Wel in theorie maar niet feitelijk. Dat men zelf getransformeerd is.
In theorie zijn zijn leringen herhaald en herkauwd, worden ze geweldig gevonden! Maar…! Precies en daar gaat het bij mij om. ‘Verandering is dringende noodzaak,’ zei K.
Wat missen K’s leringen? Want de leringen van (bijvoorbeeld) de Boeddha mistte niet hun werk in zijn tijd, als de ontwaakte leraar! Tijdens het leven van Boeddha ontwaakte mensen om hem heen.  K zei alleen maar bij het einde van zijn leven, dat niemand volledig getransformeerd was.

astrology-4541008_640

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.