Je wordt niet langzamerhand vrij of ‘verlicht’

Gewaarzijn zelf of observatie is vrij in en als zichzelf. Noem het keuzeloos gewaarzijn. Maar… als je niet de stap ernaar hebt weten te maken wordt je nog altijd beïnvloed in je innerlijke vrijheid door hoe je gelooft en handelt.
Vertrouw je enkel op gewaarzijn dan zal je niet in je angst grijpen naar een bepaald geloof of bepaalde handeling om de angst innerlijk te verjagen. Gewaarzijn zelf is dan genoeg. Het gewaarzijn van angst, verdriet, jaloezie,… zal dan voldoende blijken zijn!
Nu, kun je denken dat je innerlijk vrij bent maar in, door de praktijk, als je zelfkritisch bent, zul je opmerken dat je niet echt vrij en gelukkig bent.
Een ervaring van gewaarzijn is niet hetzelfde als dat je dat echt bent.
Het lijkt een beetje op een scheikunde klas volgen en dan al denken dat je een scheikunde leraar bent geworden. Of zwemmen in een zwembad en dan denken wat het is, te zwemmen met ruig weer in de zee. Of kinderen die vader en moedertje spelen. Enzovoorts.
Zo kun je door zazen een ervaring hebben van innerlijk vrij zijn. Denk je dan, dat als je maar dat lang genoeg doet, geheel vrij zult worden? In werkelijkheid is het slechts Een stap! De eerste stap die tevens de laatste zal wezen. Dat is innerlijk revolutie, waar volgens mij Jiddu Krishnamurti (1895 – 1986) over sprak en waarvan hij vond, dat niemand het had begrepen!…

change-4056014_640

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.