Struikelen over Guru’s

Je hebt er zoveel, zelfs je arts die beweert gelijk te hebben, en je moeder, en je werkgever, en je godsdienstleraar, en Osho en Krishnamurti, Jezus en Boeddha,…
En jijzelf natuurlijk, hier op het web!
En wie zal er echt gelijk hebben? ‘Ik’?
Het zogenaamde ik, in ieder geval niet.
Het ik bouwt zijn koninkrijk op redelijkheid, logica, voorspelbaarheid, en dergelijke.
Liefde echter, dat geen begin en einde heeft, onbegrensd is, is direct. En volkomen onlogisch, nietwaar? Want waarom zal jij iemand liefhebben die verschrikkelijke dingen heeft gedaan? Zoekt het ik niet immers naar oorzaak en gevolg?…
Liefde doet ons tijdloos zijn.
Boeddha en Jezus zeiden hetzelfde erover: haat nimmer verdwijnt door haat. Ja, dat kun je dan gaan beredeneren maar begrijp je het dan ook echt? Zij spraken over liefde namelijk vanuit liefde. Liefde was voor hen geen bepaalde redenatie!
Boeddha zei, dat er geen ik bestond, in werkelijkheid. En Jezus sprak erover op zijn manier: Niet mijn wil maar Gods wil geschiede.
Het ik zal gelijk willen hebben, koste wat het kost, er zelfs voor willen doden in naam van God. Ken je dat gevoel, dat innerlijke geweld, naar andersdenkenden?
Christus en de Boeddha – hier als voorbeeld – echter niet. Christus keerde zijn andere wang toe. En Boeddha riep nimmer op tot geweld, al probeerde mensen hem te vermoorden. Hun volgelingen, vergiftigt door het ego (ik), helaas wel!
Hoe komt dat, dat – vele – volgelingen het tegenovergestelde gaan doen?
Daarom zei Paulus (volgeling van Jezus) dan ook, dat liefde het belangrijkste is: belangrijker dan wonderen, belangrijker dan offers, belangrijker dan kennis,… Hij had de liefde van zijn Heer gezien, ervaren. Al was het door een visioen, want hij was de enige apostel die Jezus niet in het vlees had ontmoet. Maar ook Johannes, Petrus en Jakobus die Jezus wel persoonlijk hadden gekend, vertelden over de liefde. Want hij die zijn broeder haat en beweert God te kennen, is een leugenaar, zeiden ze.
Kun je liefde leren kennen door kennis, een cursus, of wetenschap?…
Volgens mij is liefde niet van deze wereld en kan het denken er geen vat op krijgen.
portrait-3113651_640
Afbeelding van Deflyne Coppens via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.